កម្ពុជាពង្រឹងថ្នាលស្រាវជ្រាវ នវានុវត្តន៍ និងបច្ចេកវិទ្យាអាហារ ដើម្បីជំរុញកំណើន

កម្ពុជាពង្រឹងថ្នាលស្រាវជ្រាវ នវានុវត្តន៍ និងបច្ចេកវិទ្យាអាហារ ដើម្បីជំរុញកំណើន

 

កម្ពុជាកំពុងជំរុញគោលដៅអភិវឌ្ឍន៍វិស័យកសិ-ចំណីអាហារប្រកបដោយចីរភាព ខណៈដែលថ្នាក់ដឹកនាំក្រសួង-ស្ថាប័នរាជរដ្ឋាភិបាល គ្រឹះស្ថានអប់រំ និងវិស័យឯកជន បានបង្ហាញការប្តេជ្ញាចិត្តរួមគ្នា ក្នុងការពង្រឹងថ្នាលស្រាវជ្រាវ នវានុវត្តន៍ និងបច្ចេកវិទ្យាអាហារ (FTRIP) នៅក្នុងកិច្ចប្រជុំគណៈកម្មការតម្រង់ទិសថ្នាល FTRIP លើកទី៧ នៅសាកលវិទ្យាល័យជាតិបាត់ដំបង កាលពីថ្ងៃទី១៧ ខែកក្កដា ឆ្នាំ២០២៥។

ថ្លែងក្នុងសុន្ទរកថាបើកកិច្ចប្រជុំនេះ ឯកឧត្តមបណ្ឌិត ហ៊ុល សៀងហេង អនុរដ្ឋលេខាធិការក្រសួងឧស្សាហកម្ម វិទ្យាសាស្ត្រ បច្ចេកវិទ្យា និងនវានុវត្តន៍ បានគូសរំលេចពីសារៈសំខាន់នៃការផ្សារភា្ជប់បេសកកម្មស្នូលរបស់ FTRIP ទៅនឹងផែនទីបង្ហាញផ្លូវវិទ្យាសាស្ត្រ បច្ចេកវិទ្យា និងនវានុវត្តន៍កម្ពុជា ឆ្នាំ២០៣០ ពិសេសលើតម្រូវការបង្កើតថ្នាលបច្ចេកវិទ្យា។

ឯកឧត្តមបានលើកឡើងថា៖ “គោលបំណងចម្បងរបស់ FTRIP គឺបង្កើនសមត្ថភាពស្រាវជ្រាវអនុវត្ត និងជំរុញកំណើនរបស់​សាកលវិទ្យាល័យ​ ដោយផ្សារភ្ជាប់នវានុវត្តន៍ទៅនឹងតម្រូវការជាក់ស្តែងរបស់វិស័យឯកជន ដែលជា​ចលករ​ចម្បងនៃការ​អភិវឌ្ឍសេដ្ឋកិច្ចរបស់កម្ពុជា។”

កិច្ចប្រជុំលើកទី៧ បានពិនិត្យវឌ្ឍនភាពគម្រោងអភិវឌ្ឍជលផលក្រោយប្រមូលផល ដែល​ជា​គំនិត​ផ្តួចផ្តើមនៃកិច្ច​សហ​ការរវាងអង្គការសហប្រជាជាតិដើម្បីអភិវឌ្ឍន៍ឧស្សាហកម្ម (UNIDO) និងរដ្ឋបាល​ជល​ផល​ ដោយមាន​សហហិរញ្ញ​ប្បទានពីសហភាពអឺរ៉ុប។ ខណៈដែលគម្រោងនេះនឹងត្រូវបញ្ចប់នៅចុងឆ្នាំ២០២៥ ភាគីពាក់ព័ន្ធកំពុងពិភាក្សាអំពីការបន្តនិរន្តរភាពរយៈពេលវែងនៃថ្នាល FTRIP។

ឯកឧត្តមបណ្ឌិត ហ៊ុល សៀងហេង បានសង្កត់ធ្ងន់លើការប្តេជ្ញាចិត្តរួមគ្នារបស់សមាជិក FTRIP ដើម្បី​បន្តនិរន្តរភាពនៃថ្នាលនេះ ដោយលើកឡើងថា៖ “សមាជិក​ទាំងអស់ប្តេជ្ញាចិត្តគាំទ្រប្រតិបត្តិការរបស់ FTRIP រហូតថ្នាលនេះ​សម្រេច​​បាននូវឯករាជ្យភាពផ្នែកហិរញ្ញវត្ថុ​។ ការប្តេជ្ញាចិត្តនេះរួមមានការចែករំលែកធនធាន ការអនុវត្តគម្រោងស្រាវ​ជ្រាវរួមគ្នា និងការប្រើប្រាស់ថ្នាលនេះ ដើម្បី​ផ្ទេរចំណេះដឹង និងបច្ចេកវិទ្យា។ ”

កិច្ចប្រជុំក៏ផ្តោតលើតួនាទីស្នូលរបស់ FTRIP ក្នុងការគាំទ្រដល់សហគ្រាស​ធុនតូច និង​មធ្យម ជាពិសេស​ក្នុង​វិស័យ​កែច្នៃអាហារ។

ឯកឧត្តមបណ្ឌិត ហ៊ុល សៀងហេង បានបញ្ជាក់ឡើងវិញថា៖ “យើងនឹងពង្រឹងភាពជាដៃគូដើម្បី​ជំរុញការផ្ទេរ​បច្ចេក​វិទ្យា លើកកម្ពស់ការវិនិយោគលើការស្រាវជ្រាវ និង​ដោះស្រាយ​បញ្ហាប្រឈមសំខាន់ៗ ដែលវិស័យឯកជន​កំពុង​ជួប​ប្រទះ រួមទាំងបញ្ហាផ្នែកដំណើរការបច្ចេកទេស​ រហូត​ដល់​តម្រូវការសម្រាប់ស្តង់ដាសុវត្ថិភាពខ្ពស់ ការអភិវឌ្ឍ​ផលិត​ផល និងការបង្កើនប្រសិទ្ធភាពផលិតកម្ម ដើម្បីឱ្យផលិតករកម្ពុជាអាចប្រកួតប្រជែងបានទាំងក្នុងស្រុក និងក្រៅ​ប្រទេស។”

មួយថ្ងៃមុនកិច្ចប្រជុំនេះ​ គណៈកម្មការគ្រប់គ្រងប្រតិបត្តិការ ក៏បានពិភាក្សាការពង្រឹងបន្ថែមថ្នាល FTRIP ដោយបានផ្ទេរសិទ្ធិការគ្រប់គ្រងថ្នាលជាផ្លូវការ ពីវិទ្យាស្ថានបច្ចេកវិទ្យាកម្ពុជា ទៅសាកលវិទ្យាល័យជាតិបាត់ដំបង។

លោក​បណ្ឌិត ស្រ៊ាន ពៅ សាកលវិទ្យាធិការរងនៃសាកលវិទ្យាល័យជាតិបាត់ដំបង និងជាប្រធានគណៈកម្មការគ្រប់​គ្រង​ប្រតិបត្តិការ​គម្រោង ដែលទើបតែងតាំងថ្មី បានបង្ហាញជំហររបស់សាកលវិទ្យាល័យក្នុងការជំរុញបេសកកម្មរបស់ FTRIP ​ថា៖​ “FTRIP កំពុងក្លាយជាកត្តាដែលមិនអាចខ្វះបានក្នុងការដោះស្រាយបញ្ហាប្រឈមដែលវិស័យឯកជន​របស់​យើង​កំពុង​ជួបប្រទះ ជាពិសេសក្នុងការកែច្នៃចំណីអាហារ និងនវានុវត្តន៍ផលិតផល។”

គម្រោងថ្នាលស្រាវជ្រាវ នវានុវត្តន៍ និងបច្ចេកវិទ្យាអាហារនេះ បានសម្រេចសមិទ្ធផលសំខាន់ៗ ដូចជាការ​បញ្ចប់​គម្រោង​ស្រាវជ្រាវដែលផ្តោតលើតម្រូវការវិស័យឧស្សា​ហ​កម្ម​ចំនួន ២៣គម្រោង ការបង្កើតកម្មវិធីសិក្សាថ្មីៗ និងការដាក់ឱ្យដំណើរការកម្មវិធីកសាងសមត្ថភាព​សម្រាប់​អ្នកស្រាវជ្រាវជាដើម។

សកម្មភាពគម្រោងសម្រាប់ឆ្នាំ២០២៥ ដែលសាកលវិទ្យាល័យជាតិបាត់ដំបងនឹងអនុវត្ត មានដូចជា វគ្គបណ្តុះ​បណ្តាល​ស្តីពី «ការគ្រប់គ្រងសំណល់អាហារ» នៅក្នុងខែសីហា ក្រោមការដឹកនាំរបស់អ្នកជំនាញជនជាតិឆែក និងការដាក់ឱ្យដំណើរការ «កញ្ចប់ទំនើបកម្ម» ដើម្បីបង្កើនភាពប្រកួតប្រជែងនៃផលិតផលចំណីអាហារកែច្នៃ​របស់​កម្ពុជា នៅក្នុងខែតុលា។ លើសពីនេះ សមាជិក FTRIP នឹងចូលរួម​សន្និសីទស្តីពីម្ហូបអាហារ និងសង្គម ឆ្នាំ២០២៥ នៅទី​ក្រុង​ហូជីមិញ ដើម្បីពង្រឹងកិច្ច​សហប្រតិបត្តិការ​អន្តរជាតិ​ផងដែរ។

ឯកឧត្តមបណ្ឌិត ហ៊ុល សៀងហេង បានវាយតម្លៃខ្ពស់ចំពោះកិច្ចសហការ និងសមិទ្ធផលនៃដៃគូរបស់គម្រោង FTRIP ដោយ​លើកឡើង​ថា វឌ្ឍនភាពនេះកើតចេញពីការដឹកនាំ ការចូលរួម និងភាពជាដៃគូប្រកប​ដោយប្រសិទ្ធ​ភាព​របស់សមាជិក​ទាំងអស់។ ឯកឧត្តមបានលើកទឹកចិត្តដល់ភាគីពាក់ព័ន្ធ រួមទាំងសាកលវិទ្យាល័យ ស្ថាប័នរាជរដ្ឋាភិបាល និងវិស័យ​ឯកជន ឱ្យគាំទ្រការស្រាវជ្រាវអនុវត្ត និងជំរុញនវានុវត្តន៍ក្នុងផលិតកម្មចំណីអាហារ ដោយចាត់​ទុក​ថាជាកាតាលីករសម្រាប់កំណើនសេដ្ឋកិច្ចកម្ពុជា។

ដោយ៖ ក្រសួងឧស្សាហកម្ម វិទ្យាសាស្រ្ត បច្ចេកវិទ្យា និងនវានុវត្តន៍