កម្ពុជា​ចាប់ផ្តើម​នាំចេញ​ម្រេច​ទៅ​ប្រទេស​ចិន

កម្ពុជា​ចាប់ផ្តើម​នាំចេញ​ម្រេច​ទៅ​ប្រទេស​ចិន

 

កម្ពុជា​កាលពី​ខែ​មុន​បានចាប់ផ្តើម​នាំចេញ​ម្រេច​ទ​ៅកាន​់​ប្រទេស​ចិន ដែលជា​ដៃគូ​ពាណិជ្ជកម្ម​ដ៏​ធំ​បំផុត​របស់​ខ្លួន ដែលជា​ការកត់សម្គាល់​ជោគជ័យ​នៃ​ការរៀបចំ​រយៈពេល​មួយឆ្នាំ​សម្រាប់​ការនាំចេញ។

យោងតាម​ទូរទស្សន៍ ទ.ទ.ក ម្រេចខ្មៅ​ចំនួន ៣០ តោន​ត្រូវបាន​នាំចេញ​ទៅកាន់​ទីក្រុង Qingdao ប្រទេស​ចិន កាលពី​ថ្ងៃទី ១០ និង ២០ ខែមេសា ឆ្នាំ ២០២៤ ។

ទូរទស្សន៍ ទ.ទ.កបាន​ឲ្យ​ដឹង​កាលពី​ថ្ងៃ​អង្គា​រថា៖ «ម្រេច​ជា​ផលិតផល​គ្រឿងទេស​ដំបូង​គេ​របស់​កម្ពុជា​ដែល​នាំ​ចេញ​ទៅកាន់​ទីផ្សារ​ប្រទេស​ចិន»។ ម្រេច​កម្ពុជា​ត្រូវ​បាន​គេ​ទទួល​ស្គាល់​ថា​ជា​ម្រេច​គុណ​ភាពល្អ​បំផុត​មួយ​ក្នុង​ពិភពលោក។

ការ​បង្ហោះ​ហ្វេ​ស​ប៊ុ​ក​មួយទៀត​ដោយ​ក្រុមហ៊ុន Sela Pepper Co. Ltd បាន​បញ្ជាក់ថា ការដឹកជញ្ជូន​លើក​ដំបូង​របស់ខ្លួន​ត្រូវបាន​បញ្ជូនទៅ​ប្រទេស​ចិន​នៅ​ថ្ងៃទី ២០ ខែមេសា។ ការដឹកជញ្ជូន​លើក​ទី​ពីរ​ត្រូវបាន​ធ​្វើឡើង​កាលពី​ម្សិលមិញ។

ចាប់តាំង​ពី​ស្ថានទូត​ចិន​បាន​ប្រកាស​ពី​ការ​សម្រេច​ការ​ទិញ​ម្រេច​ពី​កម្ពុជា​កាលពី​ថ្ងៃទី ១២ ឧសភា ឆ្នាំ ២០២៣ មក វា​បាន​ចំណាយពេល​ជិត​មួយឆ្នាំ​នៃ​ការខិតខំ​ប្រឹងប្រែង​ដើម្បី​សម្រេច​បាន។ ការនាំចេញ​ម្រេច​ទៅ​ប្រទេស​ចិន​ត្រូវបាន​គេ​រំពឹង​ថា​នឹង​ជួយ​ដល់​វិស័យនេះ​បាន​ច្រើន​ជាពិសេស​កសិករ។

ខណៈដែល​ការបញ្ជាក់​ពី​ការនាំចេញ សហព័ន្ធ​ម្រេច និង​គ្រឿងទេស​កម្ពុជា (CPSF) កាល​ពី​ម្សិលមិញ​បាន​ហៅ​វា​ថា​ជា «ការចាប់ផ្ដើម​ដ៏​មានឱកាស​សម្រាប់​កំណើន»។

ក វ៉ាន់ វណ្ណា​ល់ ប្រធាន​ប្រតិបត្តិការ​នៃ CPSF បាន​ប្រាប់​កាសែត​ខ្មែរ​ថា​ម​ស៍​ថា៖ «ការដាក់​ដំណើរការ​ការ​នាំ​ចេញ​ម្រេច​កម្ពុជា​ដោយផ្ទាល់​ទៅ​ប្រទេស​ចិន​នាពេលថ្មីៗ​នេះ​បង្ហាញ​ពី​ឱកាស​ដ៏​សំខាន់​សម្រាប់​សេដ្ឋកិច្ចកម្ពុជា។ មូលដ្ឋាន​អ្នក​ប្រើប្រាស់​ដ៏​ធំ​របស់​ប្រទេស​ចិន​ផ្តល់នូវ​ទីផ្សារ​ថ្មី និង​មាន​សក្តានុពល​រកប្រាក់​ចំនេញ​សម្រាប់​អ្នក​នាំ​ចេញ​ម្រេច​កម្ពុជា»។

លោក​បាន​កត់​សម្គាល់ថា ការកើន​ឡើង​នៃ​តម្រូវការ​ម្រេច​​កម្ពុជា​អាច​ជំរុញ​ផលិត​កម្ម​ក្នុងស្រុក ផ្តល់​អត្ថប្រយោជន៍​ដល់​សហគមន៍​ជនបទ និង​កសិករ តាមរយៈ​តម្លៃ​កាន់តែ​ខ្ពស់ និង​អាច​ជំរុញឱ្យមាន​ការដាំដុះ​ម្រេច​កាន់តែច្រើន។

សម្រាប់អត្ថបទទាំងស្រុង សូមអាននៅទីនេះ

 

ដោយ៖ Manoj Mathew

កាលបរិច្ឆេទបោះពុម្ភផ្សាយ៖ ថ្ងៃទី៩ ខែឧសភា ឆ្នាំ២០២៤

ព័ត៌មាន៖ ខ្មែរ ថាមស៍